CarmenCoaching

Communicating with confidence

Waar je ook mee worstelt in je werk en wat JIJ graag wenst te veranderen start met communiceren met vertrouwen. Ik laat je graag ontdekken hoe je dat doet en met resultaat. Want ook jij kunt dat leren! Loopbaancoaching - sollicitatietraining - relatiecoaching - talentmanagement

English speaking professionals and expats, see English section below: Whatever the struggle is in your career starts with communicating with confidence. Happy to share and learn you how! Career coaching - stress management - time management - CV writing and interview techniques - expat coaching


tel: +31 6 11 838478 - info.carmencoaching@gmail.com

10 x de juiste aanpak voor je kinderen tijdens/na scheiding

Zo pak je een scheiding goed aan voor je kinderen

Door Carmen Verschuur (carrière en relatie coach; www.carmencoaching.com)

  • Misschien wel de allerbelangrijkste tip is dat je beseft dat je niet langer partners bent, maar dat je aan elkaar verbonden blijft als collega-ouder en dat je hiernaar handelt. Hiervoor is nodig dat je – onder professionele begeleiding – goed afscheid van elkaar neemt als partners en dat je leert de communicatie met je ex uitsluitend nog te richten op de belangen van de kinderen. Je hoeft elkaar niet aardig te gaan vinden. Nodig is dat je voor de kinderen fatsoenlijk met elkaar omgaat.
  • Spreek ook uit naar je kind dat hij er niet aan schuldig is dat papa en mama niet meer van elkaar houden (kinderen denken immers vaak dat het aan hen ligt) en benadruk dat jullie als ouders nog veel van hem houden en er alles aan doen om goed voor hem te blijven zorgen.
  • Help je kind de overstap naar de andere ouder te maken, hoe moeilijk je dat zelf ook vindt. Het wegbrengen van een kind naar de andere ouder geeft een positief signaal. Laat hem ook merken dat je het hem gunt dat hij tijd doorbrengt met die ouder.
  • Maak geen ruzie bij het wisselen. Kinderen voelen zich hierdoor onveilig en hun vertrouwen in hun ouders vermindert. Bespreek zaken waarover je het samen oneens bent wanneer de kinderen er niet bij zijn.
  • Ontvang je kind hartelijk als hij weer terugkomt na een verblijf bij de andere ouder. Vraag hoe het was en neem daarin een open houding aan.  Accepteer dat een kind vermoeid of uit zijn doen is. Meestal heeft het niets met die ouder te maken maar met de inspanning van het wisselen. Als er geen verbetering optreedt, bekijk dan samen hoe de regeling kan worden aangepast.
  • Als een kind niet wil blijven slapen, probeer dan samen met de andere ouder na te gaan wat er is. Maakt hij zich zorgen over de ouder die alleen achterblijft? Of mist hij zijn knuffel of dekbed? Soms kunnen hele praktische problemen bij kinderen spelen. Vraag hem welke tips hij heeft voor papa en mama. Soms is het nodig professionele hulp in te schakelen om na te gaan waar het aan schort.  
  • Houd er rekening mee dat kinderen naarmate zij ouder worden, steeds meer zelf willen bepalen. Hun activiteiten en sociale leven worden belangrijker. Bespreek met tieners hoe de regeling kan worden aangepast.
  • Kinderen kunnen er niet tegen als hun ouders negatief over elkaar praten of als anderen dat doen. Een kind ervaart dit al gauw als kritiek op zichzelf en voelt zich daardoor afgewezen. Het kan ook loyaliteitsproblemen veroorzaken, dat wil zeggen dat een kind het gevoel heeft voor een van beide ouders te moeten kiezen. Probeer ten minste neutraal over de andere ouder te spreken en waak ervoor dat anderen dat ook doen. 
  • Kinderen zijn graag behulpzaam als zij zien dat hun ouders het moeilijk hebben. Geef hun daar waardering voor. Maar let op dat ze niet alleen nog maar helpen. Anders kan het ten koste van hun ontwikkeling gaan. Geef ook niet toe aan de verleiding je volwassen problemen aan je kinderen toe te vertrouwen. Zoek een uitlaatklep of steun bij familie of vrienden of schakel zonodig professionele hulp in.